Kruidige appel/cranberry dip

 

appel/cranberry dip

We hebben een nieuw receptje uitgeprobeerd.  Misschien gaan we dit vaker maken met de mensen van de dagbesteding. Er waren namelijk nog appels over en wij gooien bij voorkeur niets weg, maar maken er iets nieuws van. En voor onze deelnemers is het een mooie activiteit en het geeft voldoening samen iets te maken. We maken graag iets met fruit en kruiden, omdat we een boomgaard en een moestuin hebben. Deze keer is het een chutney geworden, een dip voor bij vlees of kaas. Nadat de dip klaar is, is hij vele maanden houdbaar. Er wordt gezegd dat het zelfs lekkerder wordt door de dip een aantal weken te bewaren op een donkere plek. Benieuwd of deze potjes voor die tijd niet op zijn, het is erg lekker geworden! Wij vulden met onderstaand recept 7 potjes van 228 ml. Wel eerst even uitkoken met soda he, zoals het vroeger ook gedaan werd. Op de kop op een theedoek en dan het receptje gaan maken

 

Kruidige appel/Cranberry dip

Ingrediënten

7 appels (wij hadden elstar)

225 g gedroogde cranberries

2 kleine rode pepers

225 g rode ui, gesnipperd

270 g basterdsuiker

250 ml appel cider azijn

125 ml rode wijn azijn

3 eetlepels geraspte verse gember

3 tenen verse knoflook (geperst)

3 theelepels koekkruiden

 

Bereiding

appel en rode ui

Maak de appels schoon en snij ze in blokjes, voeg de rode ui, de peper en de gember toe.

Weeg de cranberries en de basterdsuiker. Doe alles in een ruime pan.  Voeg de koekkruiden toe.

kruiden toevoegen

Voeg tot slot de azijn toe en laat het circa 45 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Zo nu en dan roeren.

Dan ziet het er ongeveer zo uit.

dip na het koken

Even met een stamper de appelstukjes wat fijner maken, zodat het er gelijkmatig uitziet. Het is niet de bedoeling dat het een gladde dip wordt, overigens.

dip is klaar

De stickers en labeltjes worden er nog opgemaakt door anderen in de dagbesteding.

Lekker bij een kipspiesje of een blokje oude kaas!

potjes kruidige appel/cranberry dip

Geplaatst in .