
appel/cranberry dip
We hebben een nieuw receptje uitgeprobeerd. Misschien gaan we dit vaker maken met de mensen van de dagbesteding. Er waren namelijk nog appels over en wij gooien bij voorkeur niets weg, maar maken er iets nieuws van. En voor onze deelnemers is het een mooie activiteit en het geeft voldoening samen iets te maken. We maken graag iets met fruit en kruiden, omdat we een boomgaard en een moestuin hebben. Deze keer is het een chutney geworden, een dip voor bij vlees of kaas. Nadat de dip klaar is, is hij vele maanden houdbaar. Er wordt gezegd dat het zelfs lekkerder wordt door de dip een aantal weken te bewaren op een donkere plek. Benieuwd of deze potjes voor die tijd niet op zijn, het is erg lekker geworden! Wij vulden met onderstaand recept 7 potjes van 228 ml. Wel eerst even uitkoken met soda he, zoals het vroeger ook gedaan werd. Op de kop op een theedoek en dan het receptje gaan maken
Kruidige appel/Cranberry dip
Ingrediënten
7 appels (wij hadden elstar)
225 g gedroogde cranberries
2 kleine rode pepers
225 g rode ui, gesnipperd
270 g basterdsuiker
250 ml appel cider azijn
125 ml rode wijn azijn
3 eetlepels geraspte verse gember
3 tenen verse knoflook (geperst)
3 theelepels koekkruiden
Bereiding

appel en rode ui
Maak de appels schoon en snij ze in blokjes, voeg de rode ui, de peper en de gember toe.
Weeg de cranberries en de basterdsuiker. Doe alles in een ruime pan. Voeg de koekkruiden toe.

kruiden toevoegen
Voeg tot slot de azijn toe en laat het circa 45 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Zo nu en dan roeren.
Dan ziet het er ongeveer zo uit.

dip na het koken
Even met een stamper de appelstukjes wat fijner maken, zodat het er gelijkmatig uitziet. Het is niet de bedoeling dat het een gladde dip wordt, overigens.

dip is klaar
De stickers en labeltjes worden er nog opgemaakt door anderen in de dagbesteding.
Lekker bij een kipspiesje of een blokje oude kaas!

potjes kruidige appel/cranberry dip