Wat is een dagprogramma?
Wij noemen het activerende karakter van onze dagbesteding een dagprogramma. Deelnemers kunnen meedoen aan activiteiten die al bestaan, maar zelf ook voorstellen doen over wat we kunnen oppakken met elkaar. Iedere middag geniet iedereen ook van een goede en gezonde lunch, waar deelnemers ook in de voorbereiding een steentje aan kunnen bijdragen. Of aan een van de andere bezigheden die er in de keuken, de stallen, of de werkplaats te doen zijn. Er is immers altijd iets te doen op of rond ons erf. De producten die van het erf komen in de vorm van bijvoorbeeld vruchtenjam, chutney, handcrèmes op kruidenbasis worden aangeboden aan fietsers en wandelaars in de omgeving. Sociaal ondernemerschap in het belang van onze deelnemers. Hierdoor komen er giften binnen voor het erf en kunnen er nieuwe materialen worden aangeschaft die worden verwerkt in het seizoen dat volgt. Zo is de cirkel weer rond.
Met wie werken we samen?
We werken samen met casemanagers en consulenten uit diverse organisaties zoals Wijkracht Hengelo, TMZ, Buurtzorg, Aveleijn en Carintreggeland. Ambachtelijke bakker Schabbink uit Saasveld is ook een samenwerkingspartner, maar dan op het gebied van onze producten. Met onze partners delen we een kijk op mensen. Kijk naar hun talenten, naar wat zij wel kunnen. Zet deze talenten in voor de maatschappij door mensen met een hulpvraag een rol als deelnemer te geven. Niets is voor een mens zo belangrijk als van belang te zijn. In onze begeleiding wordt de structuur in de dag of week bepaald door activiteiten op en rond het erf die zich seizoensgewijs voordoen. Door vooral bezig te zijn in groepsverband, streven wij naar behoud van vitaliteit en zelfstandigheid en voorkoming van eenzaamheid.
Welke bijdrage vragen wij?
De kosten voor deelname aan Erve het Geurts hangen af van de persoonlijke omstandigheden. Mensen die begeleiding of ondersteuning nodig hebben kunnen we soms helpen vanuit een PGB. Vanaf 2017 kunnen we via een onderaannemerschap met Aster Zorg uit Enschede ook maatschappelijke deelname 1 en 2 via Zorg in Natura aanbieden (WMO). In sommige gevallen maken mensen gebruik van dagbesteding via een WLZ-MPT (modulair pakket thuis) indicatie. Een aantal deelnemers maakt gebruik van de dagbesteding na opname in een woonzorg-instelling, waarbij de familie heeft gekozen zelf de kosten van de dagbesteding bij Erve het Geurts te betalen. We halen deze mensen het liefst persoonlijk op bij hun woonadres, dat geeft het meeste rust en vertrouwen. Er is dus veel mogelijk, in overleg.
Met organisaties waar deelnemers begeleid wonen, kunnen wij in sommige gevallen een onderaannemerschap sluiten. Kom gerust eens langs zodat we meer kunnen vertellen en laten zien wat mogelijk is.